NRK
Ruster opp til
valget
«Det blir lagt merke til om det går galt, for å si det slik»
Hallstein Brøtan
Seniorkonsulent i Novanet
Oppgaven
Politikerne er for lengst i gang med kampen om makten. Men også for mediebedriftene er det valgkamp – om den beste og raskeste dekningen. NRK har fått Novanet på laget og går for seier.
Akkurat klokka 21.00 den 9. september – verken før eller etter – skal NRK over hele landet være klare med de første resultatene fra årets kommunestyre- og fylkestingsvalg, og ha tilhørende journalistisk dekning. Dette skal skje samtidig, med samme resultater, på nett, radio og TV. Før dette skal foreløpig opptellingsresultater fra hele landet være tilgjengelige kun sekunder etter at de er meldt inn til Valgdirektoratet.
– Det blir lagt merke til om det går galt, for å si det slik, sier Hallstein Brøtan, seniorkonsulent i Novanet, og legger til: - Men vi har god kontroll og bred erfaring med nettløsninger med svært høye krav til tilgjengelighet og ytelse.
Viktig valg
Valget har alltid vært svært viktig for NRK. Den statlige mediegiganten bruker store ressurser på best mulig dekning landet rundt. NRKs avdeling Digital Historieutvikling har ansvaret for visualiseringen av valgresultatet i 2019, og har hentet inn Novanet som samarbeidspartner. I disse dager sitter Brøtan i NRKs lokaler for å finne akkurat den løsningen som gir det beste resultatet. – Min oppgave er å utvikle et API, altså en slags kommunikasjonsløsning, som henter data fra Valgdirektoratet og til NRK. Det skal bare ta noen sekunder fra dataen når direktoratet til den er tilgjengeliggjort for alle flater i NRK. Samtidig skal dataen kobles med andre relevante kilder som skal berike stoffet, forklarer Brøtan.
På TV og nett vil vi lesere og seere umiddelbart kunne se grafer og tabeller som endrer seg. I radio sitter journalister over hele landet klare til å formidle med ord – i tillegg til alle de redaksjonelt ansatte som skal sørge for bearbeidet grafikk og journalistikk. Her er konkurransen og tidsmarginene mediene imellom ofte som i toppidretten.
Høyteknologi møter levende leksikon
Novanets utsendte kan imidlertid ikke bare sitte bak en skjerm og programmere. - Jeg må forstå hvordan de tenker og jobber, forstå hva som er viktig. Derfor er det avgjørende å sitte sammen, sier Brøtan.
Han er imponert over NRKs tunge satsing på teknologi. - Det gjør dem til en attraktiv arbeidsplass med mange dyktige folk. De har godt rykte i IT-bransjen og er en spennende samarbeidspartner. De snur seg rundt og får ting gjort. Ikke alle statlige selskap har klart det samme, sier Brøtan.
Men det er ikke bare den teknologiske satsingen som fascinerer og sørger for meningsfulle dager: - Her i NRK finnes personer som har jobbet med valg siden 70-tallet – og husker alt! Det er utrolig spennende og viktig å få snakke med en som er som et levende leksikon.
Høy risiko
Minst én i teamet er produkteier og ansvarlig for det faglige, rapporterer videre til lederne og sørger for at det ikke kommer noen store overraskelser. Brøtan jobber tett med frontend-utviklere, konseptutviklere, designere og driftere.
– Dette er et prosjekt med høy risiko og mye ansvar siden resultatet skal nå så mange. Det må fungere perfekt et gitt tidspunkt - som ikke lar seg flytte. Da er det viktig med en samarbeidspartner som tåler trykket, sier Brøtan.
Prosjektet krever svært mye når det kommer til tilgjengelighet og ytelse. – Dette er et skoleeksempel på en løsning som skal håndtere noen få dager med ekstremt høy trafikk, uten å gå ned. Resten av året er det nesten ingen trafikk.
Rådgiveren har tidligere jobbet med Altinn som er sammenlignbart med hensyn til trafikkmønster når befolkningen skal sjekke skattepengene sine. I NRK blir valget også sammenlignet med kravene og interessen rundt fotball-VM.
Vinner valget
Brøtan er sikker på at NRK kommer til å vinne medienes valgkamp. – De har alltid hatt stort eierskap til valget. NRK er for eksempel allerede ute med sin valgomat – først ute av alle og bare to dager etter at Valgdirektoratet gikk ut med listene. Vi skal gjøre vår del for å ivareta NRKs gode navn og rykte, sier Hallstein Brøtan i Novanet.
Her finner du NRKs valgkampdekning.
HELT PRESIS: NRK ønsker å være både først og best i valgdekningen. Samtidig har de ikke lov til å gå ut med foreløpige valgresultater før valglokalene er stengt, det vil si klokka 21.00. I 2015 omtalte statskanalen noen av tallene på forhåndsstemmer ti minutter før fristen og fikk en bot på 600 000 kroner. – I verste fall kan brudd på sperrefristen føre til omvalg. Det er ikke noe vi ønsker å være ansvarlig for, sier seniorkonsulent Hallstein Brøtan i Novanet.
Kunden
NRK er Norges største mediebedrift med cirka 3 500 ansatte. NRK består av tre riksdekkende TV-kanaler (NRK1, NRK2 og NRK3/NRK Super), tre riksdekkende radiokanaler (NRK P1, NRK P2 og NRK P3) og nettstedet NRK.no og Yr.no.