Inspirasjon og innsikt fra Global Software Architecture Summit 2024

I oktober tok Henrik og Sævar turen til Barcelona for å delta på Global Software Architecture Summit (GSAS) 2024. Med AI som hovedtema var konferansen en verdifull mulighet til å utforske hvordan avansert teknologi former fremtidens programvarearkitektur. Blant høydepunktene var innsikt i de nødvendige kompromissene arkitekter må gjøre, hvordan AI kan forbedre produksjonslinjer, og hvorfor grønn teknologi spiller en sentral rolle i bærekraftig utvikling. Konferansen bød på engasjerende samtaler og lærdommer som vil påvirke hvordan vi utvikler programvare fremover. Her oppsummerer Henrik og Sævar noen av sine høydepunkter og anbefalte foredrag fra konferansen.

Bilde

Høydepunkter fra GSAS 2024

  • En av de mest interessante sesjonene var «Hvorfor er programvarearkitektur så ufattelig komplisert?» med Neal Ford. Han dykket ned i de nødvendige kompromissene arkitekter må gjøre når de designer systemer, og hvordan alt i programvarearkitektur handler om å balansere faktorer som skalerbarhet, ytelse og kostnader. Hans påstand om at «alt i programvarearkitektur er et kompromiss» fikk stor respons og satte tonen for resten av konferansen.
  • Et annet spennende høydepunkt var «Ragatouille: Et kulinarisk eventyr» med Soham Dasgupta. Soham brukte den kjente filmen Ratatouille for å forklare konseptet Retrieval-Augmented Generation (RAG), og hvordan denne teknologien kan brukes til å skape presise og relevante løsninger ved å hente eksisterende informasjon.
  • I «Produksjonskontroll med AI» presenterte Fernando Guevara hvordan AI kan forbedre produksjonsprosesser. Han delte erfaringer fra PepsiCo, der AI hjelper til med å optimalisere produksjonslinjer ved å analysere store mengder data fra maskiner og sensorer, og gi sanntidsanbefalinger til operatører.
  • «Arkitektur for bærekraft» med Eoin Woods ble et annet sentralt tema, der han diskuterte hvordan programvareutvikling kan bidra til bærekraftige løsninger. Eoin introduserte begrepet grønn programvare og viste hvordan man kan redusere karbonavtrykket ved å bruke smartere og mer energieffektive teknologier, som for eksempel Demand Shifting.

Henrik og Sævar har skrevet om sine erfaringer og de mest inspirerende sesjonene fra konferansen på bloggen vår.

Les mer om deres høydepunkter og refleksjoner på bloggen